Tedavi Hizmetleri

Dolgu
Çürük dünyada en çok rastlanan kronik hastalıktır. Kronik yani orada bir sorun var ve devamlı ilerliyor. Bu sırada bağışıklık sisteminiz bir takım aksiyonlar alarak orayı iyileştirmeye çalışıyor. Mesela dişin içinde bir odada yaşayan sinir ve damarları geri çekerek çürükle arasına bariyer koymak için gelen mikroorganizmaların önünde sert doku oluşturmaya başlıyor. Birden fazla çürüğünüz varsa ki bir kere başladı mı bu iş giderek artar (o yüzden erken ve düzenli dişhekimi muayenesi çok önemlidir.) çünkü çürük yapan mikroorganizma kolonize olmuştur artık. Bağışıklık sisteminiz pek çok yerde savaş vermeye başlar. Bu yüzden çürük dişlerin süt dişi filan demeden (hala bunu yazmak zorunda olduğum için çok üzgünüm) mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bunun dışında çürük lezyonu aslında ışığı yansıtmayan beyaz bir mineralizasyonu bozulmuş saha ile başlar ve yüzey çürüklerini bu aşamada geri çevirmek mümkündür. Bu nedenle de düzenli kontrol çok önemlidir çünkü yeni çürümeye başlayan bir diş iki yıl içinde sadece kök kalacak kadar madde kaybına uğrayabilir.

Fluor Uygulaması
Fluorlasak mı, fluorlamasak mı? Öncelikle fluor uygulaması tüm dünyada yapılan, Avrupa ve Amerika Pediatrik Diş Hekimliği Birliklerinin hemfikir olduğu (her konuda hemfikir olmayabiliyorlar çünkü), guidelinelarında yer alan, çürükten korunmada etkisi tıpkı fluorlu macunla günde iki kez fırçalamanın etkisi gibi kanıtlanmış bir koruyucu uygulamadır. Güvenliği de dozları da yıllardır çalışılmaktadır. Herkese ve mutlaka değil, ama hekiminiz size önerdiği zaman fluorlamak çok faydalı olacaktır.

Süt Dişi Kanal Tedavisi
Okurken nasıl olacak diye düşündüğünüzü hissediyorum çünkü ‘süt dişine kanal tedavisi yapılır mı? Alttaki dişe ne olacak bu durumda?’ gibi sorularla çok karşılaşıyorum. Süt dişine kanal tedavisi yapılır. Hem de varolan enfeksiyonun giderilmesi hem oral floranın genel olarak düzenlenmesi, hem alttan gelen dişin enfeksiyondan etkilenmemesi, hem bağışıklık sisteminin çürük ve fokal enfeksiyonla uğraşıp başka şeyleri gözden kaçırmaması, daha az üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmamak gibi açılardan çok faydalı olur. Süt dişlerine yapılan kanal tedavisini size anlatırken üçe ayırıyorum. Abse yapmış bir dişin pansuman seanslarıyla desteklenen tam kanal tedavisi. Henüz abse yapmamış ama kök kanalının enfekte olduğu durumlarda tek seansta bitirilen tam kanal tedavisi, bir de en sevdiğim kökte canlı dokular bırakabilidiğimiz, amputasyon adı verilen ve yine tek seansta biten, dişin canlılığının sona ermediği kanal tedavisi. Bunlarda hangisine ihtiyaç duyduğunuzu anlamak için klinik muayene dışında röntgen gibi yardımcı araçlara ihtiyaç vardır. Ancak kısaca sıcak ağrısı dişin pulpa dediğimiz sinirlerinin enfekte olmaya başladığını, spontan ağrı ve gece ağrısı ise bir çeşit kanal tedavisine ihtiyaç olabileceği anlamına gelir.

Fissür Örtücü
Fissür örtücüler pediatrik diş hekimliğinde uygulanan koruyucu tedavilerin en önemli ve etkililerinden biridir. Tedavi protokolü fırça kılının giremeyeceği derinlikteki girintileri süt kıvamında akışkan dolgu materyalleri ile doldurarak çocuk çok iyi fırçalasa bile temizleyemeyeceği, gıda artığı ve mikroroganizmalarla dolacak ve kaçınılmaz olarak çürük başlayacak yüzeyleri fırçalanabilir yüzeylere dönüştürmektir. Böyle bir tedavi nereden akla gelmiş?, Neden çocuklarımızın anatomik diş yüzeyini değiştirme ihtiyacı duyuyoruz ki diye sorabilirsiniz. Dişlerin fissür dediğimiz , çiğneyici yüzeylerindeki girintileri saçımızın rengi, parmak izimiz gibi bize özel. İnsan ne eşsiz bir canlı değil mi? Ancak bu girintiler mikroskopla incelendiğinde o girintilerin içinde yeraltı odalarını andıran açıklıklar olduğu görülmüş. Düşünün içeri fırça kılları giremiyor, girse bile girdiği düzlemde hareket ettiği için zaten içeriyi süpürüp temizleyemiyoruz. Bu temizliği yapacak olan elindeki ince motor hareketlerin gelişimi tamamlanmamış bir çocuk (aslında onun dişlerini siz ebeveynler fırçalamalısınız. Bunu biliyor muydunuz?) ve dişlerin de gelişimi tamamlanmadı. Onlar da bebek ve gelen asit ataklarından daha çok olgunlaşmamış mine yüzeylerine sahipler. Bu olgunluk diş sürdükten 4 yıl sonra aside daha dirençli hale gelecek. İşte bu yüzden fissür örtücü denen koruyucu ugulamalar yapılmalıdır.

Düzenli Diş Muayenesi
İlk diş hekimi muayenesi ilk dişin sürmesini takiben yapılmalıdır. Bu genellikle 6 ay ile 1 yaş arasında gerçekleşir. Bu muayenede dişleri korumak için nasıl bir beslenme olmalıdır ve ağız hijyeni nasıl sağlanmalıdır konuşulur. Bundan sonra kontrollere düzenli gitmek çene gelişiminin ve ağız sağlığının düzenli değerlendirilmesini ve normalden sapma meydana geldiğinde kolay müdahale edilmesini sağlar. Düzenli diş hekimine giden çocuklar muaynehanenin kokusuna ve aletlere alışacağı için ihtiyaç olduğunda tedavi edilmeleri de daha kolay olacaktır.